Контрола приватних вртића

Због лажне евиденције долазака малишана град најављује обилазак свих предшколских установа. Где се утврде неправилности, укидају се субвенције за родитеље и обданишта

ПРИВАТНИ вртићи који не буду достављали тачни податке о доласцима деце изгубиће право на субвенцију, најављују из Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Надлежни истичу да, према извештајима које приватни вртићи достављају, свакодневно у нека обданишта долази више од 90 одсто малишана, што је, практично, немогуће.

Град ће наставити да субвенционише део трошкова за боравак деце у приватним вртићима и наредну годину, али ће и захтевати већу одговорност приватних установа. Увођење дотација из градске касе напунило је приватне предшколске установе и драстично повећало њихов број. Пошто чињенице говоре да је отварање приватних вртића постало одличан бизнис, у наредном периоду биће пооштрени критеријуми за њихоро отварање, али и контрола присутности деце.

– Важна нам је сарадња са њима, али захтевамо висок квалитет и безбедност деце, као и поштовање одлуке. Такође, нећемо дозволити искоришћавање Града – каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. – У последњих девет година просечна долазност деце у београдске вртиће износила је 59,6 одсто док је, према извештајима које нам достављају, долазност у неким приватним вртићима константно виша од 90 одсто, што је немогуће.

Гак истиче да је више пута апеловао на директоре приватних вртића да недолазак деце обрачунавају родитељима по узору на обрачун у државним вртићима, односно умањењем цене за 50 одсто у данима када дете не иде у вртић.

– Неки су само то прихватили, али Град неће толерисати искоришћавање ове одлуке, па позивамо родитеље и да им то буде критеријум приликом избора вртића – поручује Гак. – Пооштрићемо услове, па ће они који не достављају тачне податке о доласку деце изгубити право на субвенцију. То се односи и на родитеље, и на приватне вртиће. Имајући у виду брзину раста овог пројекта, потребно је оштрије регулисати све обавезе које вртићи имају.

Осим обрачуна цене, од приватних вртића надлежни очекују и максималну безбедност деце, како општу тако и безбедност хране.

– Иако Град Београд не може бити одговоран за контролу хране у приватним вртићима, недавни догађај када су се деца у приватном вртићу заразила салмонелом нас обавезује да убудуће пооштримо критеријуме за отварање приватних вртића имајући у виду пораст њиховог броја од одлуке Града о субвенционисању – истиче Гак.

извор: Борисављевић, Б. (2018). Новости . Преузето 6. септембра 2018, са http://www.novosti.rs-Kontrola-privatnih-vrtica